Geschiedenis

Het prille ontstaan van Bacwalde fietsclub situeert zich zowat einde vorige eeuw (!) wanneer Jan Mertens met volle enthousiasme zowat wekelijks aan de Bacwalde toog over zijn fietsbelevingen vertelt. Hij rijdt in die periode bij de "Benny's Bikers", een vriendenclub die onder leiding van Benny Deboodt zondagritten (waarbij vaak op verplaatsing naar de uithoeken van België wordt gegaan) en fietsvakanties (Frankrijk, Italië) organiseert.

Bedoeling is om na de vele aanstekelijke verhalen een aantal ploegmaats en clubgenoten op de fiets te krijgen, want het kriebelt bij Jan duidelijk om ook zo'n activiteiten op poten te zetten ... .  En ja hoor : een aantal fanionspelers en veteranen van Bacwalde laten zich overhalen.

In juli 2000 vertrekt vanuit Boechout een eerste fietsvakantie. Spelers als Guy Peeters, Philip van der Auwera, Bert van Mechelen, Koen Hardy, Reg Guyot en Jan Mertens, vergezeld door enkele niet-leden waaronder ouderdomsdeken Jean Mares, trekken vier dagen door de Vogezen.

Onder leiding van sportbestuurder Rik en Simonne Guyot en met bijstand van fotografe Linda Maris maken ze ritten van 125 tot 150 km. Ze rijden daarbij ondermeer over de Ballon d'Alsace, Col de Breitfurst, Col de la Schlucht, Col de Bonnehome, Grand Ballon en Petit Ballon.

Voor de Bacwalde fietsers is de start genomen en 't is  meteen een schot in de roos.

Weektrainingen en eigen zondagritten zijn het gevolg. Wanneer enkele Bacwaldenaren het jaar nadien met de Benny's Bikers mee naar de Alpen op fietsvakantie gaan, hebben ze de smaak te pakken.

De tweede fietsweek speelt zich in 2002 af in Tsjechië. Meerdere voetballers nemen hieraan deel. Voetbalspelers die afhaken - door sleet en/of ouderdom (grapje) - zien we inderdaad geregeld opdagen tijdens onze fietstochten. In 2003 en 2005 gaan we nog met Benny mee naar de Pyreneeën en Zwitserland, maar dan al zijn er bij hem al meer Bacwaldenaren dan anderen aanwezig. Eigen fietsvakanties in de Jura, de Ardèche, de Vercors en de noordelijke Alpen (Morzine-Avoriaz, de Joux Plane en de Colombière) liggen nog vers in het geheugen.

Bij die vakanties kunnen we altijd rekenen op de toegewijde volgers: Carl, Walter, de Jean en recent Ludo, zodat de fietsers enkel moeten trappen, slapen en eten (en drinken...)  Pure luxe.

De officiele start van de Bacwalde fietsclub situeert zich in 2006. In de loop van dat jaar wordt er op vraag van Kris Minne en Geert van Gansen en in samenspraak van de mannen van het eerste uur voor gekozen om het fietsen meer structuur en organisatie te geven en het fietsen meer als een clubgebeuren te beschouwen.

Voortaan zou er georganiseerd worden als Bacwalde fietsclub, waarbij er een eigen wieleroutfit komt...

Een bestuursploeg wordt gevormd met Jan Mertens, Jef Lemmens, Guy Peeters, Geert van Gansen en Kris Minne.

Zij stellen jaarlijks het fietsprogramma op dat bestaat uit wekelijkse ritten op zondag, trainingsritten op dinsdag- en donderdagavond en een fietsvakantie.

We bezochten als Bacwalde fietsclub de Dolomieten (2007) en de Cevennes (2011). We deden een ronde van de Alpen (2009) en reden van Boechout naar Val Thorens (2008), naar Lourdes (2010) en naar de Mont Ventoux (2012).

In 2011 en 2012 zijn jaren van sterke groei van onze fietsclub. Wij worden versterkt met ondermeer enkele ouders van jeugdspelers bij Bacwalde voetbal, enkele voetbalveteranen en met de Pointbikers, die hun eigen ritten openstellen voor ons en enkele goede ideeën en veel enthousiasme meebrengen.

Die aangroei resulteert in 2012 in het zelf ontwerpen (!) en uiteindelijk realiseren van een nieuwe wieleroutfit, waarbij vijf actieve fietsers hun gewaardeerde sponsorsteun verlenen.

De nieuwe eigen website is een volgende stap in 2012. Ideeën voor ritten en vakanties zijn er nog genoeg. Nu nog tijd vinden om ze uit te voeren.